Camino Frances 2019

Dag in León do 30-05-2019

By
on
30 mei 2019

De Hostal waar ik verblijf, was gisteren helemaal voor me zelf. Ik heb een kamer met twee bedden en het zit wéér niet tegen: een goed matras. Gisteren in León veel rond gelopen en volgens mijn stappen teller 11 km….. Het is een prachtige stad met een groot gedeelte dat auto vrij is. Je struikelt in de smalle straatjes over de horeca tenten. Ik ben op zoek gegaan naar een kapper. Het weinige dat na drie weken het levenslicht heeft gezien, mag er wel weer vanaf. Gisteren heb ik onderweg bij een   Farmacia een tube Voltadol Forte gekocht. Tijdens de laatste meters van mijn wandeling van dinsdag voelde ik wat geprik net boven de sok van mijn linker scheenbeen. Ik zag een plekje. ‘s Avonds werd het scheenbeen over een wat groter deel rood en gevoelig. Gisteren tijdens het lopen was het erger. De stellige diagnose van de assistente van de Farmacia gaf de doorslag. Ontstoken scheenbeenvlies, dus een tube spul gekocht. Ik direct gesmeerd, twee maal daags. En vanmorgen, wis en waarachtig het lijkt te helpen!!! Het zal je gebeuren dat je, doordat de boel overbelast is, een ontsteking ‘oploopt’. Doet me direct denken aan een te dikke Amerikaan die ik afgelopen dinsdag, vlak voor Reliegos, afgepeigerd aantrof op een steen langs de weg. Hij vertelde dat hij, in de omgeving van Pamplona, op doktersadvies 5 dagen rust moest nemen om al de blaren aan zijn voeten te laten genezen…!! Vanmorgen bij de kapper geweest. Het wijzen naar de uitbundige bos haar op m’n hoofd en de woorden ‘lo mas corto posible’ waren voldoende voor een korte operatie met de tondeuse voor een bedrag van € 3. Op weg naar een terras zag ik Merada zitten. Ze zat daar met Marco uit Italië. Het was wel sneu om van haar te horen dat zij vandaag, in verband met een blessure aan de enkel, naar haar huis in Zwitserland teruggaat. Ze zou naar Santiago lopen maar jammer genoeg kan ze niet door. Echt super triest!!! Na wat rond gelopen te hebben, kwam ik de opslag tegen van de gemeentelijke veegkarretjes. Omdat het vandaag toch een cultuurdag was, ben ik naar binnen gegaan. Met instemming van een vrouw, die de boel stond te vegen, een foto gemaakt. Hierna naar de kathedraal, hét bouwwerk van de stad. Bij de entree moest ik een kaartje kopen. Op het bord stond € 10. De cassiére zei zonder een woord met mij te hebben gesproken ‘senior’ en gaf me een 65+ kaartje voor € 5. Die kapper heeft me dus echt goed gedaan! Het is een prachtige kathedraal met een mooi verhaal verteld door zo’n telefoon aan je oren. Tussen alle zich zelf op de foto zettende Aziaten door was het nog een hele kunst om de uitgang ongeschonden te halen. Wat een capriolen halen sommigen van hen uit! Maar verder was het vooral heel mooi met veel pracht en praal. Er was zelfs een beeld van de zwangere Maria; op haar buik rust een van haar handen. Nooit eerder gezien, dus een foto. Ook de rest van de stad nog wat bekeken en het is zeker de moeite waard geweest. Het was rond de 30 graden en lekker zonnig. Heerlijk om wat rond te te slenteren. Hierbij ben ik nog een aantal pelgrims tegen gekomen die ik eerder had gezien en gesproken. Was leuk om even bij te praten; een aantal van hen blijft ook twee nachten. Vanavond in de stad gegeten. De keuken ging om 19.00 uur pas open dus dat werd de tijd doorkomen met een wijntje. En wat leeft deze stad! Oud en nog ouder, jong en nog jonger. Werkelijk alle leeftijden komen voorbij. Het is zwoel en het bruist! Iedereen eet wat en drinkt een glaasje op een heerlijk terras. Het is werkelijk super gezellig en ik weet wel zeker dat dit nog uren doorgaat! De hele dag vind ik het al opvallend hoeveel oudere mensen voorbij komen met nog oudere mensen…veelal in een rolstoel, waarschijnlijk hun vader of moeder. In Nederland is me dat eigenlijk nog nooit zo opgevallen. Geen idee of dat met het Spaanse zorgstelsel te maken heeft of dat kinderen gewoon weg wat meer voor hun ouders over hebben… Het was vandaag ook wel apart om te ervaren dat pelgrims bepakt en bezakt de stad verlieten en ik niet. Kreeg er toch wel een beetje de kriebels van. Gelukkig mag ik morgen ook weer……

TAGS
2 Comments
 1. Beantwoorden

  Willie

  30 mei 2019

  Hoi Frits,
  Leuk om elke dag je verslag te lezen. Neem me petje af voor je. Mooie foto’s. En mooie en bijzonder ontmoetingen. En nog even dan is Janet is erbij. Mooie reis verder.
  Gr Willie

 2. Beantwoorden

  Thomas Laller

  31 mei 2019

  Hi Frits,

  […]wijzen naar de uitbundige bos haar op m’n hoofd[…]… eher unten am Kopf :-). Vermutlich waren die langen Etappen der Grund Deiner “Verletzung”, also nicht mehr so lange laufen, bist keine 20 mehr :-). Schön, dass man Dir in der Kathedrale automatisch den Senioren-Preis anbot, kannst bald in Rente gehen :-). Deine Beine werden heute Morgen froh gewesen sein, wieder zu pilgern. Weiterhin buen camino…….
  Thomas, der Kartoffelfresser 🙂

LEAVE A COMMENT